УКРАЇНА

РІВНЕНСЬКА   РАЙОННА  РАДА

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сьоме скликання

(друге пленарне засідання, друга сесія)

 

Р І Ш Е Н Н Я

від  25 грудня  20 15 року                                                  № 23

 

Про хід виконання рішення районної

ради від 15 березня 2013 року № 987

«Про Програму розвитку інвестиційної

діяльності Рівненського району

на 2013 - 2015 роки»

Керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням з постійними комісіями районної ради, районна рада

в и р і ш и л а :

1.     Інформацію про хід виконання рішення районної ради від 15 березня 2013 року № 987 «Про Програму розвитку інвестиційної діяльності Рівненського району на 2013 - 2015 роки» взяти до відома (додається).

2.  Районній державній адміністрації після закінчення терміну дії Програми розробити та подати на затвердження районній раді нову Програму на наступний період.

3.  Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань економічного розвитку, інвестиційної політики, комунальної власності, будівництва та розвитку інфраструктури та заступника голови районної державної адміністрації відповідно до розподілу функціональних повноважень.

 

 

 

Голова ради                                                                                        В.П.Стельмах

 

ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання рішення районної ради від 15 березня 2013 року  № 987 «Про Програму розвитку інвестиційної діяльності                    Рівненського району на 2013 - 2015 роки»

 

Основними завданнями Програми розвитку інвестиційної діяльності                    Рівненського району на 2013 - 2015 роки є забезпечення у районі сприятливих умов для інвестиційної діяльності, покращення інвестиційного клімату району, підвищення його конкурентоспроможності, зростання обсягів інвестицій у господарський комплекс та соціальну сферу Рівненського району.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), залучених в економіку Рівненського району, на 01 липня 2015 року становив                  63,0 млн. дол. США (89,8 відсотка обсягів інвестицій на початок 2015 року)         і складав 705,2 дол. США на одну особу населення. Зменшення капіталу відбулося за рахунок курсової різниці.

Інвестиції надійшли з 16 країн світу. До найактивніших країн–інвесторів входять: Німеччина, Нідерланди та Кіпр.

Слід зазначити, що найбільш інвестиційно привабливими для нерезидентів є підприємства промисловості, в які вкладено 58,9 млн. дол. США іноземних інвестицій.

Відповідно до вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» в Рівненському районі створено та діє Єдиний дозвільний центр, що є складовою частиною центру надання адміністративних послуг. Всі документи дозвільного характеру видаються за принципом «єдиного вікна».

За січень – вересень 2015 року за адміністративними послугами до центру звернувся 981 суб’єкт та видано 944 результати надання адміністративних послуг, що майже на 10 відсотків більше, порівняно з відповідним періодом минулого року.

З метою вдосконалення взаємодії державного адміністратора з регіональними, місцевими дозвільними органами розроблені інформаційні картки, забезпечено ведення книги скарг та пропозицій. Забезпечено вільний доступ до інформації, необхідної суб’єктам господарювання для започаткування та провадження господарської діяльності.

Продовжується реалізація низки інвестиційних проектів.

Зокрема, на незадіяних виробничих площах ПАТ «Рівнесільмаш» у смт Квасилів у травні 2012 року створено ТзОВ «Морган Феніче» - підприємство із стовідсотковим іноземним капіталом. Підприємство розпочало реалізацію масштабного інвестиційного проекту з виробництва м’яких меблів загальною вартістю 10,5 млн. євро. У січні 2014 року підприємством завершено ІІ етап проекту - реконструкцію корпусу № 2 заводу «Рівнесільмаш» під фабрику м’яких меблів вартістю 4,7 млн. грн. (створено 196 робочих місць).        У даний час на підприємстві працює близько 700 осіб. У стадії завершення проектування третього етапу проекту вартістю 70 млн. грн. Основним результатом поетапної реалізації проекту є створення близько 1000 робочих місць та суттєве збільшення доходів місцевих бюджетів.

МП ТзОВ «Олісма» у 2014 році введено в дію лінію лущення шпону. Вартість реалізації проекту складає 2 млн. грн. Створено 80 робочих місць. Крім того, на підприємстві планується освоєння нового виду діяльності - виготовлення гнутоклеєних виробів із шпону. Вартість реалізації проекту складає 4 млн. грн. Передбачається створення 100 робочих місць. У результаті цього підприємство планує у 2015 році збільшити виробництво гнутоклеєних виробів із шпону до 8,4 тис. куб. м. та збільшення обсягу реалізованої продукції на 50 млн. грн., порівняно з 2014 роком.

На ПАТ «Клеванський лісозавод «Промінь» у 2013 році було введено в дію лінію з виробництва пілетів для опалення. Вартість реалізації проекту складає 4 млн. грн.

ТзОВ «ОДЕК» Україна у 2014 році придбано лінію ребросклеювання шпону для внутрішніх шарів фанери CTVCJ-HS-4’x8’, фірми «Won Wood Corporation», Тайвань. Вартість проекту складає 2,6 млн. грн. Також придбано лінію набору пакетів та верстат для починки шпону (вартістю 222 тис. грн. та 350 тис. грн. відповідно). Створено 5 нових робочих місць. Разом з тим, підприємством реалізовується проект з розширення виробництва фанери за рахунок добудови цеху та придбання нового обладнання. Передбачається створення 190 робочих місць. Зокрема, у 2015 році ТзОВ «ОДЕК» Україна  закуплено лінію пресування фанери та верстат для шліфування фанери загальною вартістю 3471,3 тис. грн. та дизельний вилковий автонавантажувач. Також, підприємством планується закупка японського обладнання та заміна котельні.

Разом з тим, відділом житлово-комунального господарства, інфраструктури, енергетики та енергоефективності  райдержадміністрації підготовлено проектну пропозицію, реалізація якої потребує державної фінансової підтримки - реконструкція котельні Котівської ЗОШ І-ІІІ ступенів               (з встановленням твердопаливних котлів) по вул. Приходька, 97г в                         с. Новоукраїнка Рівненського району.

Відділом з питань фізичної культури і спорту спільно з відділом культури і туризму райдержадміністрації розроблено туристичні маршрути (піший, велосипедний, автомобільний) за напрямками м. Рівне - с. Городок - смт Оржів - с. Грабів – с. Білівські Хутори – смт Клевань 1 – м. Рівне, які віддруковано у путівнику «Туристичні маршрути. Подорожуємо Рівненським краєм».

У закладах придорожнього сервісу розміщено об’єкти спортивної інфраструктури, де проводяться спортивні змагання всеукраїнського та міжнародного рівня: мотельно-ресторанний комплекс «Скольмо» (смт Клевань), «Софія», «Хутір» (с. Велика Омеляна), «Айвенго» (с. Колоденка).

З метою підвищення ефективності використання туристичного потенціалу Рівненського району, популяризації туристичних об’єктів серед населення відділом культури і туризму райдержадміністрації розроблено та розповсюджуються інформаційні буклети «Білівський Різдво-Богородичний жіночий монастир» та «Острів благодаті. Свято-Миколаївський жіночий монастир». У буклетах розміщена інформація про пам’ятки архітектури.

Питання відведення (реалізації) інвестиційно привабливих вільних від забудови земельних ділянок на території району вирішується шляхом проведення земельних торгів (аукціонів).

Станом на 01 жовтня 2015 року продано 12 земельних ділянок несільськогосподарського призначення на території Кустинської, Великожитинської, Великоомелянської, Зорянської, Білокриницької сільських та Клеванської, Квасилівської селищних рад загальною площею 2,33 га на суму 638,79 тис. грн.

Крім того, 33 земельні ділянки загальною площею 581,4665 га, які є інвестиційно привабливими, включено до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, права на які планується продавати на земельних торгах, на територіях Грушвицької, Малошпаківської, Дядьковицької, Великоомелянської, Шубківської, Олександрійської, Великожитинської, Бронниківської та Верхівської сільських та Оржівської селищної рад.

Формується та постійно оновлюється база даних земельних ділянок, які можуть бути запропоновані потенційним інвесторам для реалізації інвестиційних проектів.

Разом з тим, проведено аналіз використання виробничих площ і потужностей на промислових підприємствах району, які можна пропонувати потенційним інвесторам.

Також, з метою залучення до співпраці інвесторів та їх інформування про виробничий, ресурсний, людський, транзитний, інфраструктурний, туристичний потенціал і перспективи розвитку району райдержадміністрацією розроблено профіль та інвестиційний паспорт Рівненського району.

 

Начальник управління

економічного розвитку і торгівлі

райдержадміністрації                                                                 Н.Загоровський