25 січня року начальник відділу «Рівненське бюро правової допомоги» РМЦ з надання БВПД взяла участь у проведенні загальношкільних батьківських зборів для батьків чиї діти навчаються у опорному закладі «Дядьковицька НВК «школа-сад». Ілона Куль розповіла слухачам про зміни в законодавстві що стосуються відповідальності батьків за виховання дітей. 

Так, 19 січня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», котрий передбачає, що за вчинення дітьми булінгу їх батькам загрожує штраф від 850 до 1700 гривень, а у разі повторного вчинення діяння або групою осіб штраф становитиме від 1700 до 3400 гривень. 

Окрім того, новоприйнятий законодавчий акти визначає Булінг як діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Важливо, що відповідно до Закону України «Про освіту» учасникам освітнього процесу є здобувачі освіти; педагогічні працівники, батьки здобувачів освіти. Отже відтепер, до відповідальності за шкільне цькування можна буде притягнути і дітей за булінг спрямований на педагогів, і вчителів за такі діяння щодо дітей, а також батьків учнів.