З впровадженням в Україні карантину, досить актуальним став порядок отримання житлових субсидій.

Дане питання регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 року № 247 «Про особливості надання житлових субсидій».

На період карантину заборонено припинення надання житлових субсидій, крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії.

Зазначеними обставинами можуть бути:

переїзд домогосподарства до іншого житлового приміщення чи будинку,

або у разі смерті одинокої особи.

Усім домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в попередньому опалювальному періоді, тобто призначену на 2019 – 2020 роки призначення субсидії буде здійснено автоматично, без звернень громадян з заявами про призначення субсидії.

Слід зазначити, що на період карантину розрахунок житлових субсидій здійснюється з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, незалежно від кількості днів дії карантину на місяць.

Що стосується осіб, які були звільнені з роботи під час карантину.

Людина може звернутися із заявою про призначення їй субсидії, але є дві основні умови, це:

Особа має бути звільнена на підставі п.1. ч.1 ст. 40 Кодексу Законів про працю, а саме: зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників;

Особа має перебувати на обліку в центрі зайнятості як безробітна. При цьому для розрахунку житлової субсидії враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої заробітної плати.

Призначення субсидій та їх контроль здійснюється управліннями праці та соціального населення.

Довідково. За детальними консультаціями та роз’ясненнями, а також отриманням безоплатної вторинної правової допомоги, Ви можете звернутися до відділу «Рівненське бюро правової допомоги з 09.00 до 18.00 з понеділка по п’ятницю за номерами телефонів або направивши звернення на електронну адресу:

 0-800-21-31-03 - контакт-центру безоплатної правової допомоги (діє на всій території України)

098-905-58-11 - мобільний телефон відділу “Рівненське бюро правової допомоги” Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

0362-68-40-05 – 05 – стаціонарний телефон відділу “Рівненське бюро правової допомоги” Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. – електронна адреса відділу “Рівненське бюро правової допомоги” Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.