У  К  Р  А  Ї  Н  А

РІВНЕНСЬКА  РАЙОННА  РАДА

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(П’яте скликання)

Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

 

від 15  червня     2010 року                                                       № 1136

Про районну програму діагностики, лікування та профілактики вірусних гепатитів на 2010-2014 роки

Керуючись Законами України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, „Про захист населення від інфекційних хвороб” та з метою покращення діагностики, лікування вірусних гепатитів та профілактики захворюваності, інвалідності, відповідно до пункту 16 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням з постійними комісіями районної ради, районна рада

вирішила:

  1. Затвердити районну програму діагностики, лікування та профілактики вірусних гепатитів на 2010-2014 роки (далі – Програма), яка схвалена розпорядженням голови районної державної адміністрації від 23 квітня 2010 року № 286 (додається).
  2. Районній державній адміністрації:

-     забезпечити виконання заходів Програми;

-      при формуванні бюджету на відповідні роки передбачати кошти на реалізацію заходів Програми в межах наявних фінансових ресурсів.

3. Рекомендувати сільським та селищним радам розробити та затвердити відповідні місцеві програми та забезпечити повне і своєчасне їх виконання.

4. Відділу охорони здоров’я райдержадміністрації:

- здійснювати координацію робіт з виконання Програми в районі та, за необхідності, подавати пропозиції щодо внесення змін і доповнень до Програми;

- інформувати районну раду про хід виконання Програми у терміни до 20 січня щороку.

5. Взяти до уваги, що фінансування Програми буде здійснюватися за рахунок обласного та районного бюджетів.

6. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії районної ради з питань охорони здоров’я, екології, використання природних ресурсів та Чорнобильських проблем (Денькович Б.М.), з питань бюджету, фінансів та податків (Зіньков А.В.), заступника голови райдержадміністрації відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

 

Голова ради

М.І.Свінтозельський

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схвалено                                                                                                                               Затверджено

розпорядженням голови                                                                                                       рішенням районної ради

райдержадміністрації                                                                                                       від 15  червня  2010 року

від 23 квітня 2010 року                                                                                                 № 1136

№286

Районна програма

діагностики, лікування та профілактики

вірусних гепатитів на 2010 - 2014 роки

Загальні положення

Вірусні гепатити за ступенем негативного впливу на здоров’я населення та масштабами захворюваності домінують у структурі інфекційної патології. На цю групу інфекційних хвороб припадає близько 30 відсотків захворювань.

Інтенсивність поширення будь-якого інфекційного захворювання визначається кількістю активних джерел інфекції серед сприйнятливого населення, тому напруженість епідемічного процесу при вірусних гепатитах залежить від чисельності носіїв збудників вірусних гепатитів. Заходи, що вживаються в Україні, не забезпечують надійної профілактики інфікування при переливанні крові та її компонентів через недостатнє лабораторне обстеження. Значно покращити епідеміологічну ситуацію можливо за допомогою профілактичних щеплень осіб груп підвищеного ризику, але цей засіб контролю інфекції недостатньо застосовується в районі. Масштаби імунізації населення району проти вірусних гепатитів  не відповідають епідемічній ситуації.

Захворюваність на неверифіковані хронічні гепатити в Україні постійно зростає. З 1993 року по 2005 рік захворюваність на вперше виявлені хронічні гепатити зросла з 35,9 до 67,6 на 100 тисяч  населення.

Упродовж останніх п’яти років значно зросла кількість хворих на хронічні гепатити. В 2003 році по Рівненському районі було зареєстровано 606 хворих, в тому числі вперше виявлених - 118, а в 2009 р. кількість хворих збільшилася і становить 786, в тому числі вперше захворівших - 63.

Смертності від хронічних гепатитів в районі за останні п’ять років не було (в області 0,2 на 10 тис. населення).

При несвоєчасному призначенні лікування хронічний гепатит переходить в цироз печінки, і цей процес є вже незворотнім станом, який призводить до інвалідності і потребує єдиної ефективної стратегії лікування - пересадки печінки.

Хворих з цирозами печінки, що померли за період з 2003 по 2009 рік не було.

Несприятлива епідемічна ситуація з вірусних гепатитів в районі, високий рівень захворюваності, який призводить до інвалідності, недостатня матеріально-технічна база й обмежені можливості в проведенні лабораторних і інструментальних досліджень, висока вартість препаратів інтерферону для лікування хворих на гепатити вимагають вжиття невідкладних заходів.

Мета Програми

Метою Програми є зменшення рівня захворюваності населення району на вірусні гепатити В і С, попередження інвалідизації і летальності, пов’язаної з розвитком ускладнень (цироз печінки, первинна гепатоцелюлярна карцинома), покращення діагностики.

Шляхи розв’язання проблеми

Для зменшення рівня захворюваності, попередження інвалідизації, профілактики та лікування хворих на вірусні гепатити необхідно здійснити комплекс таких заходів:

створити реєстр хворих на вірусні гепатити;

розробити методичні рекомендації щодо раннього виявлення вірусних гепатитів;

відкрити гепатологічний кабінет у центральній районній лікарні;

впровадити сучасні методи діагностики;

впровадити сучасні протоколи лікування гепатитів згідно з міжнародними рекомендаціями.

Очікувані результати реалізації Програми:

зниження рівня захворюваності на гострий вірусний гепатит В у 2 - 3 рази;

стабілізація захворюваності на гострий вірусний гепатит С;

зниження рівня інвалідизації від вірусних гепатитів;

зниження рівня смертності від цирозу і раку печінки.

Фінансове забезпечення Програми

Фінансування Програми у 2010 – 2014 роках здійснюватиметься за рахунок коштів обласного та районного бюджетів, а також за рахунок інших джерел, незаборонених чинним законодавством.

Заступник голови ради                                                       М.Мельник