У  К  Р  А  Ї  Н  А

РІВНЕНСЬКА  РАЙОННА  РАДА

РІВНЕНСЬКОЇ  ОБЛАСТІ

(П’яте  скликання )

Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

від 17   вересня   2010 року                                                    № 1261

Про   звернення   депутатів   Рівненської   районної   ради до Президента України та Верховної Ради України щодо зняття з розгляду  проекту  Закону України «Про мови в Україні»

Відповідно до  пропозиції депутата районної ради,  голови постійної комісії районної ради з правових  питань, місцевого самоврядування, депутатської діяльності  та  етики Свисталюка С.А., керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  районна рада

в и р і ш и л а :

1. Схвалити  текст звернення  депутатів Рівненської районної ради до Президента України та Верховної Ради України щодо зняття з розгляду проекту  Закону України «Про мови в Україні»  (додається).

2. Направити звернення до Президента України та Верховної Ради України .

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з правових  питань, місцевого самоврядування, депутатської діяльності  та  етики   (Свисталюк С.А.)   та заступника голови ради Мельника М.В.

Голова ради                                        М.І. Свінтозельський

 

 

 

 

Додаток

до рішення районної ради

від 17 вересня 2010 року

 


З В Е Р Н Е Н Н Я

депутатів Рівненської районної ради Рівненської області до

Президента України та Верховної Ради України щодо зняття з розгляду  проекту  Закону України «Про мови в Україні»

Мова та держава в небезпеці ! Парламентська більшість планує ухвалити нову редакцію закону про мову, яким фактично знищується українська мова, яка є цементом української державності. Ми, депутати районної ради, категорично вимагаємо від керівництва Верховної Ради негайно зняти з розгляду парламенту  законопроект № 1015-3 «Про мови в Україні», який всупереч чинній Конституції, передбачає надання російській, під виглядом регіональної, фактичного статусу другої державної мови на рівні з українською. Цей законопроект можна розцінювати як замах на Конституцію, зазіхання на державний суверенітет та спроби посіяти розбрат, розколовши Україну  за «регіональною» ознакою.

Антиконституційний  законопроект народних депутатів України від Партії регіонів Олександра Єфремова, Компартії Петра Симоненка та Блоку Литвина Сергія Гриневецького продовжує імперську традицію знищення української мови, запроваджену  Емським та Валуєвським указами Російської імперії, а також заходами  Леніна та Сталіна щодо русифікації України. Формально визначаючи  статус української, як єдиної державної мови, законопроект офіційно запроваджує двомовність – вільне використання російської мови у всіх сферах діяльності, включаючи діловодство, судочинство, проведення досудового слідства, набуття освіти, ужиток в державних  та регіональних владних установах. Ми категорично протестуємо проти остаточного знищення української мови в незалежній Україні та переведення  україномовних громадян в ізольоване становище.

Автори законопроекту прикривають спроби знищити українську мову намірами привести українське мовне законодавство у відповідність до Європейської хартії регіональних мов. Однак цей документ передбачає, що держава сприяє розвитку мов нацменшин за умови, що не завдає шкоди розвитку мови корінної нації. Гарантуючи захист 15 мовам національних меншин в Україні, скандальний законопроект чомусь присвячує окрему статтю російській мові. Його автори стверджують, що для більшості громадян України російська мова є або рідною мовою, або мовою повсякденного спілкування. У зв’язку з цим  нагадуємо, що Україна є унітарною країною, де етнічні  українці складають переконливу більшість громадян, а російська мова не потребує захисту, оскільки почуває себе в Україні краще, ніж на батьківщині.

Тому просимо Вас, пане Президенте України, як гаранта Конституції, вжити заходів, щоб припинити  антиукраїнську вакханалію правлячої коаліції, яка намагається переглянути мовне законодавство, запроваджене Основним законом. Зберегти стабільність і досягти розвитку держава може лише при наявності консолідованої позиції суспільства з мовного питання.