У К Р А Ї Н А

 

РІВНЕНСЬКА РАЙОННА РАДА

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сьоме скликання

(друге пленарне засідання, друга сесія)

 

Р І Ш Е Н Н Я

від  25  грудня 2015 року                                      № 26

 

Про хід виконання рішення районної

ради від 15 березня 2013 року № 995

«Про районну програму сприяння розвитку

громадянського суспільства

«Західна брама: співпраця влади

та громадськості» на 2013-2015 роки»

 

На виконання Указу Президента України від 24 березня 2012 року                       № 212/2012 «Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та першочергові заходи щодо її реалізації», враховуючи постанову Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», з метою сприяння розвитку громадянського суспільства в районі, керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням з постійними комісіями районної ради, районна рада

в и р і ш и л а :

1. Інформацію про хід виконання рішення Рівненської районної ради             від 15 березня 2013 року № 995 «Про районну програму сприяння розвитку громадянського суспільства «Західна брама: співпраця влади та громадськості» на 2013-2015 роки» взяти до відома (додається).

2.  Районній державній адміністрації:

–   продовжити виконання заходів Програми;

– після закінчення терміну дії Програми розробити та подати на затвердження районній раді відповідну Програму.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з гуманітарних питань, у справах сім’ї  та молоді, культури та розвитку туризму та керівника апарату районної державної адміністрації.

Голова ради                                                                                   В.П.Стельмах

 

ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання рішення Рівненської районної ради                                      від 15 березня 2013 року № 995 «Про районну програму сприяння розвитку громадянського суспільства «Західна брама: співпраця влади та громадськості» на 2013-2015 роки»

 

У Рівненському районі зареєстровано та діє 96 громадських організацій і об’єднань, серед них найбільш активні: Рівненська районна організація ветеранів України, Рівненське обласне громадське об’єднання учасників бойових дій, ветеранів військової служби, правоохоронних органів «Справедливість і порядок», Рівненська районна організація Товариства Червоного Хреста, Рівненська районна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» агропромислового комплексу України, громадська організація «Громадянський поступ».

Для налагодження ефективного громадсько-політичного діалогу між органами виконавчої влади району та об’єднаннями громадян, а також забезпечення стабільності в соціально-економічних та суспільних процесах при районній державній адміністрації діє громадська рада, члени якої на своїх засіданнях обговорюють актуальні питання суспільно-політичного характеру та проблеми, що найбільше турбують громадян району. З початку 2015 року на чотирьох засіданнях громадської ради при райдержадміністрації розглянуто низку важливих питань, зокрема: «Про реконструкцію спортивного майданчика «Піщанка» в смт Квасилів», «Про виділення шкільного автобуса для школи села Олександрія», «Про зміну статусу частини території стадіону села Біла Криниця», «Про перспективний план об’єднання територіальних громад Рівненського району» та інше. За ініціативи громадської ради при Рівненській райдержадміністрації та за участі голови райдержадміністрації , голови районної ради відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Приватизація публічного акціонерного товариства сільськогосподарське підприємство «Шубківське». Розробка містобудівної документації Шубківської сільської ради».

На Веб-сторінці райдержадміністрації для забезпечення взаємодії органів виконавчої влади та представників інститутів громадянського суспільства в рубриці «Громадська рада» висвітлюється інформація щодо діяльності даного консультативно-дорадчого органу.

З метою забезпечення врахування громадської думки в управлінському процесі голову громадської ради Корчака Ігоря Ярославовича введено до складу колегії Рівненської районної державної адміністрації.

Упродовж 2013-2015 років з метою проведення консультацій з питань формування та реалізації державної політики у відповідній сфері, публічного обговорення громадськістю важливих соціально-економічних і суспільно-політичних питань та широкої роз'яснювальної роботи щодо змісту проектів нормативно-правових актів на Веб-сторінці райдержадміністрації функціонують рубрики «Громадські обговорення», «Звернення громадян», «Право: Запобігання проявам корупції», «Доступ до публічної інформації», де розміщуються нормативно-правові акти райдержадміністрації та проекти нормативно-правових документів, спрямованих на практичну реалізацію пріоритетних напрямів державної політики. Кожен бажаючий має можливість висловити свої пропозиції та зауваження до цих проектів чи до виконання чинних документів.

На Веб-сторінці райдержадміністрації проводяться електронні консультації з громадськістю. Зокрема, протягом 2013-2015 років проводилися обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», проект розпорядження голови Рівненської  районної державної адміністрації «Про затвердження положення та регламенту центру надання адміністративних послуг при Рівненській районній державній адміністрації» разом із аналізом регуляторного впливу та інше.

Згідно з графіком виїзних прийомів громадян з особистих питань головою та заступниками голови райдержадміністрації проводяться виїзні прийоми громадян району. Зокрема, протягом 2013-2015 років здійснено 222 виїзди та прийнято звернення 859 громадян району. Під час особистого прийому громадян проводиться моніторинг громадської думки щодо оцінки діяльності органів районної влади та органів місцевого самоврядування. Опитування громадської думки проводяться шляхом анкетування у різних за якісним та кількісним складом аудиторіях. Серед респондентів сільські та міські жителі, молодь та особи літнього  віку, інші категорії громадян.

З метою більш ефективного надання громадянам соціальної підтримки за принципом «єдиного вікна» протягом 2013-2015 років фахівцями «мобільного соціального офісу» проведено 104 виїзди, якими охоплено 386 населених пунктів району та надано інформаційно-консультативних послуг для 1433 громадян щодо призначення та виплат державних допомог, пенсійного забезпечення, працевлаштування, соціального захисту сімей учасників АТО. Особлива увага була приділена роз’яснювальній роботі щодо удосконаленого порядку призначення житлових субсидій та надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням доходу сім'ї.

Центром надання адміністративних послуг, що діє при Рівненській райдержадміністрації за принципом «єдиного вікна» протягом 10 місяців                 2015 року надано 962 адміністративні послуги, з яких 780 послуг – із земельних питань, 12 послуг Державної міграційної служби України, 170 послуг з видачі документів дозвільного характеру.

З 28 жовтня 2015 року у відповідності до  Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції» від 02 липня 2015 року № 577-VIII у Рівненській районній державній адміністрації запроваджено можливість письмового звернення громадян з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

Райдержадміністрацією ведеться постійний моніторинг регіональних засобів масової інформації щодо висвітлення життєдіяльності району, порушених проблем, звернень його мешканців, тем-резонансів тощо. Матеріали моніторингу щотижнево узагальнюються та аналізуються.

Для проведення роз’яснювальної роботи з питань, пов’язаних з розвитком громадянського суспільства на сторінках міськрайонної газети  «Слово і час» постійно друкуються матеріали та роз’яснювальні виступи - коментарі представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо політичного курсу Президента України та Уряду, інтеграційних процесів держави, теле - і радіозвернення, заяви, ініціативи, виступи глави держави. Відповідні передачі транслюються комунальним підприємством «Міськрайонне радіомовлення «Радіо-Шанс» Рівненської районної ради.

З метою висвітлення діяльності райдержадміністрації, районної ради у міськрайонній газеті «Слово і час» постійно діють рубрики: «Влада: прозорість дій», «Місцеве самоврядування», «Ухвалено сесією районної ради», «Роз’яснюємо закон». У них регулярно публікуються матеріали про діяльність Президента України, Уряду, керівників органів влади обласного та районного рівнів, матеріали соціально-економічного розвитку району та області.

Варто зазначити, що на реалізацію Програми було передбачено                         242,2 тис. грн., однак протягом 2013-2015 років коштів на реалізацію заходів у рамках районної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства «Західна брама: співпраця влади та громадськості» на 2013-2015 роки не виділялося.

 

 

Керівник апарату

райдержадміністрації                                                                  А.Б.Потайчук

ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання рішення Рівненської районної ради                                      від 15 березня 2013 року № 995 «Про районну програму сприяння розвитку громадянського суспільства «Західна брама: співпраця влади та громадськості» на 2013-2015 роки»

 

У Рівненському районі зареєстровано та діє 96 громадських організацій і об’єднань, серед них найбільш активні: Рівненська районна організація ветеранів України, Рівненське обласне громадське об’єднання учасників бойових дій, ветеранів військової служби, правоохоронних органів «Справедливість і порядок», Рівненська районна організація Товариства Червоного Хреста, Рівненська районна організація Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» агропромислового комплексу України, громадська організація «Громадянський поступ».

Для налагодження ефективного громадсько-політичного діалогу між органами виконавчої влади району та об’єднаннями громадян, а також забезпечення стабільності в соціально-економічних та суспільних процесах при районній державній адміністрації діє громадська рада, члени якої на своїх засіданнях обговорюють актуальні питання суспільно-політичного характеру та проблеми, що найбільше турбують громадян району. З початку 2015 року на чотирьох засіданнях громадської ради при райдержадміністрації розглянуто низку важливих питань, зокрема: «Про реконструкцію спортивного майданчика «Піщанка» в смт Квасилів», «Про виділення шкільного автобуса для школи села Олександрія», «Про зміну статусу частини території стадіону села Біла Криниця», «Про перспективний план об’єднання територіальних громад Рівненського району» та інше. За ініціативи громадської ради при Рівненській райдержадміністрації та за участі голови райдержадміністрації , голови районної ради відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Приватизація публічного акціонерного товариства сільськогосподарське підприємство «Шубківське». Розробка містобудівної документації Шубківської сільської ради».

На Веб-сторінці райдержадміністрації для забезпечення взаємодії органів виконавчої влади та представників інститутів громадянського суспільства в рубриці «Громадська рада» висвітлюється інформація щодо діяльності даного консультативно-дорадчого органу.

З метою забезпечення врахування громадської думки в управлінському процесі голову громадської ради Корчака Ігоря Ярославовича введено до складу колегії Рівненської районної державної адміністрації.

Упродовж 2013-2015 років з метою проведення консультацій з питань формування та реалізації державної політики у відповідній сфері, публічного обговорення громадськістю важливих соціально-економічних і суспільно-політичних питань та широкої роз'яснювальної роботи щодо змісту проектів нормативно-правових актів на Веб-сторінці райдержадміністрації функціонують рубрики «Громадські обговорення», «Звернення громадян», «Право: Запобігання проявам корупції», «Доступ до публічної інформації», де розміщуються нормативно-правові акти райдержадміністрації та проекти нормативно-правових документів, спрямованих на практичну реалізацію пріоритетних напрямів державної політики. Кожен бажаючий має можливість висловити свої пропозиції та зауваження до цих проектів чи до виконання чинних документів.

На Веб-сторінці райдержадміністрації проводяться електронні консультації з громадськістю. Зокрема, протягом 2013-2015 років проводилися обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», проект розпорядження голови Рівненської  районної державної адміністрації «Про затвердження положення та регламенту центру надання адміністративних послуг при Рівненській районній державній адміністрації» разом із аналізом регуляторного впливу та інше.

Згідно з графіком виїзних прийомів громадян з особистих питань головою та заступниками голови райдержадміністрації проводяться виїзні прийоми громадян району. Зокрема, протягом 2013-2015 років здійснено 222 виїзди та прийнято звернення 859 громадян району. Під час особистого прийому громадян проводиться моніторинг громадської думки щодо оцінки діяльності органів районної влади та органів місцевого самоврядування. Опитування громадської думки проводяться шляхом анкетування у різних за якісним та кількісним складом аудиторіях. Серед респондентів сільські та міські жителі, молодь та особи літнього  віку, інші категорії громадян. З метою більш ефективного надання громадянам соціальної підтримки за принципом «єдиного вікна» протягом 2013-2015 років фахівцями «мобільного соціального офісу» проведено 104 виїзди, якими охоплено 386 населених пунктів району та надано інформаційно-консультативних послуг для 1433 громадян щодо призначення та виплат державних допомог, пенсійного забезпечення, працевлаштування, соціального захисту сімей учасників АТО. Особлива увага була приділена роз’яснювальній роботі щодо удосконаленого порядку призначення житлових субсидій та надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням доходу сім'ї.

Центром надання адміністративних послуг, що діє при Рівненській райдержадміністрації за принципом «єдиного вікна» протягом 10 місяців                 2015 року надано 962 адміністративні послуги, з яких 780 послуг – із земельних питань, 12 послуг Державної міграційної служби України, 170 послуг з видачі документів дозвільного характеру.

З 28 жовтня 2015 року у відповідності до  Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції» від 02 липня 2015 року № 577-VIII у Рівненській районній державній адміністрації запроваджено можливість письмового звернення громадян з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

Райдержадміністрацією ведеться постійний моніторинг регіональних засобів масової інформації щодо висвітлення життєдіяльності району, порушених проблем, звернень його мешканців, тем-резонансів тощо. Матеріали моніторингу щотижнево узагальнюються та аналізуються.

Для проведення роз’яснювальної роботи з питань, пов’язаних з розвитком громадянського суспільства на сторінках міськрайонної газети  «Слово і час» постійно друкуються матеріали та роз’яснювальні виступи - коментарі представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо політичного курсу Президента України та Уряду, інтеграційних процесів держави, теле - і радіозвернення, заяви, ініціативи, виступи глави держави. Відповідні передачі транслюються комунальним підприємством «Міськрайонне радіомовлення «Радіо-Шанс» Рівненської районної ради.

З метою висвітлення діяльності райдержадміністрації, районної ради у міськрайонній газеті «Слово і час» постійно діють рубрики: «Влада: прозорість дій», «Місцеве самоврядування», «Ухвалено сесією районної ради», «Роз’яснюємо закон». У них регулярно публікуються матеріали про діяльність Президента України, Уряду, керівників органів влади обласного та районного рівнів, матеріали соціально-економічного розвитку району та області.

Варто зазначити, що на реалізацію Програми було передбачено 242,2 тис. грн., однак протягом 2013-2015 років коштів на реалізацію заходів у рамках районної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства «Західна брама: співпраця влади та громадськості» на 2013-2015 роки не виділялося.

 

 

Керівник апарату

райдержадміністрації                                                                  А.Б.Потайчук