У К Р А Ї Н А

РІВНЕНСЬКА РАЙОННА РАДА

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сьоме скликання

(четверта сесія)

Р І Ш Е Н Н Я

від 17 березня 2016 року                                                № 76

Про звернення Рівненської районної ради

до компетентних органів щодо проведення

перевірки дотримання норм чинного законодавства

ТОВ «АГРОКОР-М»

Відповідно до статті 21 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», статтями 43 і 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада

в и р і ш и л а :

1.Схвалити текст звернення  до компетентних органів  щодо проведення перевірки дотримання норм чинного законодавства України ТОВ «АГРОКОР-М», що знаходиться за адресою вул. Адамківська, 9, с. Грабів Рівненського району (додається).

2. Дане рішення надіслати:

-       до Рівненського районного відділення поліції Рівненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області  з вимогою перевірити наявність фактів порушення норм екологічного законодавства ТОВ «АГРОКОР-М», які містять ознаки злочину;

-       до Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області з рекомендацією розпочати процедуру дострокового розірвання договору оренди землі від 15 грудня 2011 року, що перебуває у користуванні ТОВ «АГРОКОР-М», у зв’язку із порушенням норм екологічного законодавства;

-         до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для проведення перевірки наявності необхідних висновків екологічних та санітарних служб для функціонування ТОВ «АГРОКОР-М»;

-       до Рівненської обласної державної адміністрації  з проханням   призначити по  ТОВ «АГРОКОР-М»  проведення громадських слухань на базі Національного університету водного господарства та природокористування із залученням їх фахівців, експертів та громадських організацій.

3. Про результати розгляду депутатського звернення проінформувати районну раду у терміни, встановлені законодавством.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з правових питань, регламенту, законності та антикорупційної політики та заступника голови районної державної адміністрації  відповідно до розподілу функціональних повноважень.

Голова ради                                                                                     В.П.Стельмах

 

 

Звернення Рівненської районної ради

до компетентних органів щодо проведення

перевірки дотримання норм чинного законодавства

ТОВ «АГРОКОР-М»

Так, з 2013 року в межах села Грабів Рівненського району Рівненської області ддіє товариство з обмеженою відповідальністю ТОВ «АГРОКОР-М». Товариство займається вирощуванням свиней та розраховане на потужність 12 тис.голів, а отже відноситься до об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

На даний час, здійснюючи своюдіяльність, підприємство грубо порушує норми екологічного законодавства, внаслідок чого страждають мешкнці навколишніх сіл та знищуються родючі грунти.

Держсанепідемслужбою у Рівненській області неодноразово вносились приписи ТОВ «АГРОКОР-М» з вимогою усунення порушень норм екологічного законодаства в частині поводження з відходами. Однак такі приписи не виконувалися підприємством в повній мірі.

Після того, як вказане підприємство розпочало свою роботу, створилися нестерпні умови проживання лдя мешканців села. На вулиці в повітрі постійно тримається нестерпний сморід, котрий йде з відкритих відстійників даної свиноферми в результаті випаровування відходів тваринного виробництва, а також безконтрольного вивозу цих відходів на прилеглі до свиноферми поля. Безконтрольний злив відходів (гною) на поля призводить також до потрапляння відходів у грунтові води, в результаті чого забруднена вода порапляє до колодязів і споживається жителями сіл. За постійного нестерпного смороду люди не мають можливості ні працювати біля своїх садиб, ні відпочивати. Протягом всього літа неможливо в жарку пору відкрити в будинку вікно. Все це негативно впливає на здоров’я людей.

Протягом 2014-2015 років мешканці села неодноразово зверталися зі скаргами на вказані дії ТОВ «АГРОКОР-М» до відповідних контролюючих органів.

За вказаний період міжрайонни Управлінням Головного управлінням Дерсанепідслужби у Рівненській області неодноразово були проведені перевірки господарської діяльності ТОВ «АГРОКОР-М», внаслідок яких було виявлено значну кількість порушень у сфері санітарного законодавства. Зокрема, в ТОВ «АГРОКОР-М» був відсутній висновок Державної санітарно-епідеміологічної експертизи на діючий об’єкт, не приведено до вимог висновку Державної санітарно-епідеміологічної ексертизи від 02.09.2010 року за вказаним номером, виданого ДЗ «Рівненська обласна санітарно-епідемічна станція» умови функціонування каналізаційної системи, зберігання гноївки».

На неодноразові приписи Рівненського міжрайонного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Рівненській області керівництво ТОВ «АГРОКОР-М». до даного часу ніяким чином не реагує та продовжує свою діяльність, збільшуючи поголов’я свиней.

З останніх вдповідей Держсанепідемслужби вбачаєья, що ТОВ «АГРОКОР-М» і надалі в порушення всіх вимог санітарного законодавства продовжує свою діяльність по відгодівлі свинй, не отримало висновок Дерржавної санітарно-епідеміолгічної експертизи на діючий об’єкт, не здійснило жодних заходів п герметизації каналізаційної системи та відстійників зерігання гноївки, а такоє ігнорує усі інші покладені на них законодавством обов’язки.

Так, на даий час:

-        гній вивозиться на сільськогосподарські поля без картосхем, графіків маршрутів та інших документів, що підтверджують вивіз певної кілості гною на зазначені поля, поля не переорюються, що спричиняє несткрпний сморід та спричиняє забруднення грунтів та знищенню родючого шару;

-        гній вивозиться на поля без дотримання 2-х кілометрової зони;

-        відходи від діяльності підприємства (гній) накопичуюються у лагунах, які побудовані на земельних ділянках без будь-якої документації та з порушенням вимог екологічного санітарного законодавства.

Протягом двох років мешканці с.Грабів та навколишніх сіл живуть у постійному нестерпному смороді, у відкриті лагуни падпють люди та тварини. За два роки правоохоронці та контролюючі органи не можуть знайти правових механізмів впливу на ситуацію та змусити ТОВ «АГРОКОР-М» привести діяльність підприємтсва до вимог санітарних норм.

На вищесказане просимо:

1. Звернутся до правоохоронних органів з вимогою перевірити наявність фактів порушення норм екологічного законодавства з боку ТОВ «АГРОКОР-М» (с.Грабів, вул.Адамківська, 9), які містять складзлочину.

2. Звернутися до Головного управління Дергеокадастру у Рівненській області з рекомендацією розпочати процедуру дострокового розірвання договору оренди емлі від 15 грудня 2011 року, що перебуває у користуванні ТОВ «АГРОКОР-М» (с.Грабів, вул.Адамківська, 9) у зв’язку із порушенням норм екологічного законодавства.

3. Звернутися до центрального органу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (м.Київ) для проведення перевірки наявності необхідних висновків екологічних та санітарних служб для функціонування ТОВ «АГРОКОР-М» (с.Грабів, вул.Адамківська, 9).

4. Згідно статті 44 Закону України «Про екологічну експертизу» призначити по даному свинокомплексі ТОВ «АГРОКОР-М» за адресою с.Грабів, вул.Адамківська, 9, Рівненського району проведення додаткової державної екологічної експертизи із залученням незалежних експертів та провести додаткову громадську експертизу на базі Національного університету водного господарства та природокористування із залученням їхніх фахівців та громадських організацій (згідно статті 11 Закону України «Про екологічну експертизу»).

СХВАЛЕНО

Рішення Рівненської районної ради
від 17 березня 2016 року № 76