У К Р А Ї Н А

РІВНЕНСЬКА РАЙОННА РАДА

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сьоме скликання

­­­­­­­(четверта сесія)

Р І Ш Е Н Н Я

від 17 березня 2016 року                                            № 119

Про виконання рішення районної ради

від 04 липня 2014 року № 1505 «Про районну

програму протидії тероризму на 2014-2015 роки»

На підставі законів України «Про Службу безпеки України», «Про боротьбу з тероризмом»,  постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 року №730-3 «Про затвердження Порядку реагування на загрозу вчинення терористичного акту», керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням з постійними комісіями районної ради, районна рада

в и р і ш и л а :

1. Інформацію про виконання рішення районної ради від 04 липня 2014 року № 1505 «Про районну програму протидії тероризму на 2014-2015 роки» взяти до відома (додається).

2. Районній державній адміністрації, у зв'язку із закінченням терміну дії Програми, розробити та подати на затвердження районній раді відповідну Програму на 2016 – 2017 роки.

3. Визнати таким, що втратило чинність, рішення районної ради від 04 липня 2014 року № 1505 «Про районну програму протидії тероризму на 2014-2015 роки».

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з правових питань, регламенту, законності та антикорупційної політики та заступника голови районної державної адміністрації відповідно до розподілу функціональних повноважень.

Голова ради                                                                                      В.П.Стельмах

 

ІНФОРМАЦІЯ

про виконання рішення районної ради від 04 липня 2014 року № 1505 "Про районну програму протидії тероризму на 2014–2015 роки"

Нині тероризм є реальною загрозою будь-якій державі і рівень його суспільної небезпеки постійно зростає. Терористи давно перестали бути одинокими вони намагаються встановити контроль за цілими країнами або діяльністю їх лідерів, заволодіти зброєю масового ураження, зрощуються з наркоділками, незаконними продавцями зброї, організованими злочинними угрупованнями тощо.

Головною метою боротьби з тероризмом є захист особи, держави і суспільства, виявлення та усунення причин і умов, які його породжують.

Досвід діяльності суб'єктів боротьби з тероризмом вказує на існування потенційних загроз поширення на території нашої держави проявів міжнародного тероризму, а також наявність передумов до вчинення злочинів терористичної спрямованості та надзвичайних подій техногенного характеру з тяжкими наслідками. Зокрема, є тенденція до зростання потоків нелегальної міграції, кількості спроб прихованого ввезення вогнепальної зброї, боєприпасів та наркотичних речовин. Проблемами є обіг значної кількості отруйних речовин промислового, сільськогосподарського, побутового та іншого призначення, виявлення раніше невідомих місць затоплення хімічних боєприпасів, звалищ отрутохімікатів тощо.

На території Рівненського району розташовані об'єкти підвищеної та потенційної небезпеки, у тому числі, хімічно небезпечні об'єкти, вибухонебезпечний об'єкт (військовий арсенал), де зберігаються тисячі умовних вагонів засобів ураження та озброєння. Деякі з найбільш потенційно уразливих об'єктів включено до Загальнодержавного переліку. Вчинення терористичного акту на будь-якому з таких об'єктів може спричинити виникнення некерованих надзвичайних подій, аж до техногенної катастрофи загальнодержавного масштабу.

Зазначені проблеми вимагають формування нових підходів до виконання заходів щодо запобігання, реагування і припинення можливих терористичних актів та мінімізації їх наслідків.

З цією метою була розроблена та затверджена рішенням районної ради від 04.07.2014 № 1505 районна програма протидії тероризму на 2014–2015 роки, яка була розроблена відповідно до Конституції України, законів України «Про Службу безпеки України», «Про боротьбу з тероризмом», Бюджетного кодексу України, постанов Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 року №730-3 «Про затвердження Порядку реагування на загрозу вчинення терористичного акту», від 15 серпня 2007 року №1051 «Про затвердження Положення про єдину систему запобігання, реагування і припинення терористичних актів та мінімізації їх наслідків», розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 року №547-р «Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції боротьби з тероризмом», метою якої ставилося визначення превентивних заходів, спрямованих на посилення захисту життя і здоров'я людей, громадської безпеки, охорони особливо важливих об'єктів та недопущення проявів тероризму в районі.

За 2014-2015 роки на території Рівненського району фактів злочинної діяльності терористичної спрямованості зафіксовано не було.

З метою комплексного виконання Програми з протидії тероризму на 2014–2015 роки, затвердженої рішенням районної ради від 04.07.2014 № 1505 Здолбунівським міжрайвідділом Управління СБ України в Рівненській області, Рівненським районним відділенням поліції Рівненського відділу поліції Національної поліції України в Рівненській області, міськрайонним управлінням головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області в координації з Рівненською районною державною адміністрацією здійснювалась низка контррозвідувальних, попереджувальних, режимних, організаційних та виховних заходів, спрямованих на запобігання, реагування і припинення терористичних актів та злочинів терористичної спрямованості.

З метою запобігання перенесенню на територію району діяльності міжнародних терористичних організацій, попередженню проявів терористичного характеру, здійснюються заходи з протидії незаконній міграції. Зокрема, Здолбунівським міжрайвідділом Управління СБ України в Рівненській області здійснено видворення громадянина Російської Федерації "Д" та громадянина Республіки Узбекистан "П", які перебували на території оперативного забезпечення з порушенням терміну перебування іноземців на території України. Крім того, винесено постанову про заборону в'їзду терміном на 5 років на територію України 2-м громадянам Російської Федерації, які здійснювали пошук бажаючих приєднатися до незаконних збройних формувань так званих ДНР/ЛНР.

Правоохоронними органами здійснено комплекс профілактичних заходів, спрямованих на попередження можливих фактів підготовки до вчинення терористичних чи диверсійних актів на потенційно небезпечних об'єктах Рівненського району шляхом проведення роз'яснювальних бесід з керівниками промислових підприємств, які входять до переліку потенційно небезпечних об’єктів життєзабезпечення (енергопостачання та енергозбереження, газо- та водопостачання), медичних та освітніх закладів, приватних готелів із роз'ясненням їм основних положень Кримінального кодексу України.

Посилено охорону основних потенційно небезпечних об’єктів уразливих у терористичному відношенні (Рівненський аеропорт с.В.Омеляна, Рівненські магістральні електромережі с.Грабів, Рівненська радіотелевізійна передавальна станція с.Антопіль, ДП "ОПТІМА – 770-Р" смт.Клевань, нафтобаза с.Нова Любомирка, нафтобаза с.Городок, залізничний міст через р.Горинь с.Олександрія).

Організовано заходи із посилення охорони об'єкту мостового господарства (автомобільний міст через р.Горинь), здійснюються щоденні патрулювання і візуальний огляд щодо виявлення сторонніх предметів, вибухових пристроїв, а також осіб, що проявляють необґрунтовану зацікавленість до них.

З метою підвищення рівня готовності сил і засобів, які залучаються координаційною групою Антитерористичного центру при управлінні Служби безпеки України в Рівненській області до проведення антитерористичної операції, органами суб'єктів боротьби з тероризмом здійснюється щоквартальне уточнення планів оповіщення та алгоритмів дій відповідних підрозділів на випадок проявів тероризму щодо об’єктів підвищеної небезпеки, національної транспортної системи і магістральних трубопроводів, паливно-енергетичного комплексу, об’єктів з масовим перебуванням людей, а також порядку використання систем зв'язку і оповіщення в разі виникнення загрози або факту вчинення терористичного акту на підприємствах чи установах Рівненського району незалежно від форм власності.

Для подальшого вдосконалення міжвідомчої професійної підготовки особового складу, задіяного у проведенні можливих антитерористичних операцій, а також відпрацювання спільних дій, бойової злагодженості спецпідрозділів силових відомств, що входять до складу координаційної групи Антитерористичного центру, у 2015 році організовано та проведено оперативні експерименти на об'єктах підвищеної небезпеки Рівненського району: "залізничний міст через р.Горинь" між станціями Любомирськ і Решуцьк та  складу світлих нафтопродуктів ТОВ "ГЕД ВІЛС" смт.Клевань, в ході яких встановлено низку недоліків у їх протидеверсійній і терористичній уразливості.

У лютому 2015 року в с.Зоря на базі Зорянської НВК "школа-гімназія" відбулося відпрацювання умовної ввідної – виявлення невідомого підозрілого предмета, схожого на вибухонебезпечний, у приміщенні школи, в результаті чого було перевірено готовність служб цивільного захисту району.

З метою запобігання злочинним посяганням із застосуванням зброї та вибухових пристроїв проти особи і суспільства здійснюється комплекс організаційно-практичних заходів, спрямованих на виявлення та вилучення з незаконного обігу вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових речовин.

У ході здійснення оперативно-службової діяльності щодо протидії тероризму на території району у 2015 році:

-                      скеровані матеріали на адресу Головного управління поліції Національної поліції України у Донецькій області щодо можливої причетності громадянина України "Х" у непередбаченому законом збройному формуванні "Донецька народна республіка" (ч.2 ст.260 Кримінального кодексу України). За результатами розгляду вказаних матеріалів, останні були долучені до кримінального провадження, яке перебуває у провадженні слідчої групи;

-                      направлено матеріали Головному управлінню поліції Національної поліції України у Донецькій області стосовно громадянина України "К" щодо вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.260 Кримінального кодексу України для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та здійснення досудового розслідування.

Слід зазначити, що з розвитком інформаційних технологій мають місце факти поширення в засобах масової інформації та Інтернет-просторі матеріалів, які пропагують ідеї порушення територіальної цілісності України, вербування бойовиків у збройних конфліктах на території Луганської та Донецької областей. У зв'язку із цим, здійснюється постійний моніторинг та аналіз інформації, яка публікується в місцевих засобах масової інформації, Інтернеті і соціальних мережах щодо закликів, намірів окремих груп та осіб вчинити протиправні, провокаційні дії.

У ході аналізу мережі Інтернет, встановлено факти участі громадян України у незаконних збройних формуваннях, які пропагують ідеї порушення територіальної цілісності України, вербування бойовиків для участі у збройних конфліктах на території Луганської та Донецької областей, інших матеріалів антиконституційного характеру, які містять ознаки участі у незаконних збройних формуваннях, так званих ЛНР/ДНР. За результатами проведення моніторингу мережі Інтернет, стосовно 3-х громадян України направлено повідомлення на адресу Головного управління поліції Національної поліції України у Луганській області, в діях яких містились ознаки злочину передбаченою ст.260 Кримінального кодексу України.

Також, Здолбунівським міжрайвідділом Управління Служби безпеки України в Рівненській області на постійній основі здійснюються заходи щодо своєчасного виявлення, документування та припинення фінансування терористичної діяльності. Так, у липні 2015 року задокументовано  факт нарахування та виплату грошових коштів службовим особам ТОВ "Е" протягом червня 2014 року – лютого 2015 року громадянину України, який бере участь у терористичній організації "ДНР". В результаті, отримані матеріали щодо протиправної діяльності зі сторони службових осіб ТОВ "Е" відповідно до ст.ст.214, 216 кримінально процесуального кодексу України направлені в Управління Служби безпеки України в Донецькій області для прийняття процесуального рішення. За вказаним фактом слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Донецькій області зареєстроване кримінальне провадження за ч.1 ст.258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України, в рамках якого проводиться досудове слідство.

На виконання Програми з протидії тероризму у 2014–2015 роках було заплановано кошти на придбання предметів, матеріалів, обладнання (в тому числі паливно-мастильних матеріалів), оренду транспорту для забезпечення проведення агітаційних заходів, антитерористичних операцій, навчань та тренувань спеціальних підрозділів по боротьбі з тероризмом в розмірі  20,0 тис. грн. Однак, фінансування Програми за рахунок коштів районного бюджету не проводилось.

 

Керівник апарату райдержадміністрації                             А.Потайчук