У К Р А Ї Н А

РІВНЕНСЬКА РАЙОННА РАДА

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 Сьоме скликання

­­­­­­­(одинадцята сесія) 

Р І Ш Е Н Н Я

від 06 квітня 2017 року                     № 348

Про програму здійснення компенсаційних

виплат за пільговий проїзд окремих категорій

громадян, які перевозяться автомобільним та

електротранспортом загального користування

в Рівненському районі на 2017 рік

 

         Керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування  в Україні», Законів України «Про  автомобільний транспорт», «Про державний бюджет України на 2017 рік», Постановою Кабінету  Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги», з метою здійснення  компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, які перевозяться автомобільним та електротранспортом загального користування на території району, враховуючи клопотання районної державної адміністрації, за погодженням з постійною комісією районної ради з питань бюджету, фінансів та податків, районна рада

в и р і ш и л а : 

         1.    Затвердити,  схвалену розпорядженням голови районної державної адміністрації від 29 березня 2017 року № 129, програму здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, які перевозяться автомобільним та електротранспортом загального користування в Рівненському районі, що додається.

         2.  Районній державній адміністрації забезпечити виконання заходів Програми.

         3.  Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії районної ради та заступника голови районної державної адміністрації відповідно до розподілу функціональних повноважень.

 

 

 

Голова ради                         В.П.Стельмах

 

 СХВАЛЕНО                                                      ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови                                     Рішення Рівненської

Рівненської райдержадміністрації                      районної ради                                                                    

29 березня  2017 року                                      від 06 квітня 2017 року

№ 129                                                             № 348

 

ПРОГРАМА

здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, які перевозяться автомобільним та електротранспортом загального користування в Рівненському

районі на 2017 рік

1.     Загальна характеристика програми

Питання відсутності у державі єдиного порядку розрахунку розміру витрат перевізників за здійснені пільгові перевезення окремих категорій громадян та механізму  розподілу  коштів  субвенції  з  державного  бюджету  між перевізниками за здійснені пільгові перевезення є гострою економічною проблемою у сфері функціонування і розвитку пасажирського транспорту загального користування.

Прийняття нових законодавчих актів значно розширює права громадян

щодо пільгового проїзду. Визначені законодавством пільги на проїзд в пасажирському транспорті загального користування окремим категоріям громадян не підкріплені  належними  фінансовими  ресурсами.  В  той  час,  коли законодавством передбачена необхідність повної компенсації суб’єктам

господарювання за пільгові перевезення, розмір коштів, які щорічно виділяються на таку компенсацію з державного бюджету, не відповідає реальним потребам. Відсутність на рівні держави чітких механізмів виділення та розподілу субвенції, виникнення постійної заборгованості за пільгове перевезення не дають підприємствам транспорту можливості ефективно розвиватися. З іншого боку, замовник пасажирських перевезень – місцевий орган виконавчої влади не має змоги забезпечити виконання покладених на нього повноважень з організації та фінансування пільгових перевезень в повному обсязі. Наслідком даної проблеми є виникнення конфліктних ситуацій між пільговиками та надавачами послуг з перевезення пільгової категорії населення.

Проект Програми спрямований на розв’язання проблеми, основними цілями прийняття якої є:

− встановити чіткий порядок розрахунку компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян в районі електро та автомобільному транспорті загального користування;

− визначити соціальні маршрути, фінансування яких здійснюється на умовах повної бюджетної компенсації;

− стимулювати розвиток професійної конкуренції у сфері перевезень;

− забезпечення  контролю  за  реалізацією  окремими  категоріями громадян права на пільговий проїзд;

− налагодження відносин між замовником та суб’єктами господарювання у сфері надання послуг з перевезення пільгової категорії населення району.

Станом на 01 березня 2017 року в районі проживає 23547 особи, які мають право на пільги визначені законами України. В державному бюджеті на 2016 рік кошти не були передбачені на пільговий проїзд, що викликало велике невдоволення, як перевізників так і пільгову категорію населення.

                                

2. Підстави розроблення Програми

 

         Програма розроблена відповідно до законів України “Про  автомобільний транспорт”, “Про державний бюджет України на 2017 рік”, Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, постанови Кабінету  Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 “Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги”, з метою здійснення  компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, які перевозяться автомобільним та електротранспортом загального користування на території району визначених законами України „Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист”, „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, „Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”, „Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні”, „Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, „Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, „Про соціальний захист дітей війни”,  постановами Кабінету  Міністрів України від 17 травня 1993 року №354 „Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування” та  від 16 серпня 1994 року № 555 „Про поширення чинності постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 року № 354”.

                      

3.Мета і основні завдання програми

 

         Метою Програми є здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, які перевозяться автомобільним та електротранспортом загального користування в Рівненському районі, за рахунок коштів місцевого бюджету.

 

4. Очікувані результати виконання програми

        

         Виконання Програми надасть змогу на повну реалізацію прав найбільш незахищеним категоріям громадян району, передбаченим чинним законодавством України.

 

                             5. Обсяги та джерела фінансування

 

Фінансування заходів Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету а також інших джерел, не  заборонених чинним законодавством .

         Прогнозні обсяги та джерела фінансування Програми наведено у додатку до Програми.

 

 

 

Заступник голови ради                                  М.Г.Сальчук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                   Додаток

До Програми здійснення

компенсаційних виплат за пільговий

проїзд окремих категорій громадян,

які перевозяться автомобільним та

електротранспортом загального

користування в Рівненському районі

на 2017 рік

 

ПАСПОРТ

програми здійснення компенсаційних виплат за пільговий

проїзд окремих категорій громадян, які перевозяться автомобільним

та електротранспортом загального користування в Рівненському районі

на 2017 рік

 

 

1.

Ініціатор розроблення програми

Рівненська районна державна адміністрація

1.                 

Дата номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади  про розроблення Програми

Закони України «Про  автомобільний транспорт», «Про державний бюджет України на 2017 рік», Закон України «Про місцеві державні адміністрації», постанова Кабінету  Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги».

2.                 

Розробник Програми

Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації

 

3.                 

Співрозробники Програми

Фінансове управління, управління економіки, інфраструктури та інвестиційної діяльності райдержадміністрації

 

4.                 

Відповідальні за виконання Програми

Управління соціального захисту населення, фінансове управління, управління економіки, інфраструктури та інвестиційної діяльності райдержадміністрації

 

5.                 

Учасники Програми

Фінансове управління, управління економіки, інфраструктури та інвестиційної діяльності райдержадміністрації, виконавчі комітети сільських та селищних рад

 

 

 

6.                 

Термін реалізації Програми

2017 рік

 

7.                 

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

Місцеві бюджети

Бюджет м.Рівне

8.                 

Орієнтовний загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації  Програми, всього (тис. гривень)

Місцеві бюджети - 400,0

Бюджет м.Рівне - 400,0