У  К  Р  А  Ї  Н  А

РІВНЕНСЬКА РАЙОННА РАДА

РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 Сьоме скликання

 (дев’ятнадцята сесія)

Р І Ш Е Н Н Я

від 08 червня 2018  року                                                                      №678

 

Про  виконання рішення районної ради

від 20 грудня 2013 року № 1343 «Про Програму

розвитку місцевого самоврядування у Рівненському

районі на 2014-2017 роки»

 

Заслухавши   інформацію   про   виконання   рішення  районної ради від 20 грудня 2013 року № 1343 «Про Програму розвитку місцевого самоврядування у Рівненському районі на 2014-2017 роки», керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за погодженням з постійними комісіями районної ради, районна рада:

 

в и р і ш и л а :

 

1. Інформацію про виконання рішення районної ради від 20 грудня 2013 року № 1343 «Про Програму розвитку місцевого самоврядування у Рівненському районі на 2014-2017 роки»  взяти до відома (додається).

            2. Зняти з контролю рішення районної ради від 20 грудня 2013 року                       № 1343 «Про Програму розвитку місцевого самоврядування у Рівненському районі на 2014-2017 роки» як таке, що виконано.

      

 

 

Заступник голови ради                                                                      М.Г.Сальчук

 

Інформація про виконання рішення районної ради

від 20 грудня 2013 року № 1343 «Про Програму розвитку

 місцевого самоврядування у Рівненському районі на 2014-2017 роки»

 

         Програму розвитку місцевого самоврядування в Рівненському районі розроблено на підставі статті 140 Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Європейської хартії місцевого самоврядування, ратифікованої Законом України від 15 липня 1997 року. Програма спрямована на розвиток самоврядування в Рівненському районі, як важливої складової становлення громадянського суспільства. Метою програми є створення належних умов роботи для органів місцевого самоврядування різних рівнів, надання допомоги у процесах їх трансформації та адаптації до нових політичних та соціально-економічних умов та сприяння збільшенню ефективності їх роботи в цілому.

         З метою удосконалення кваліфікації посадових осіб органів місцевого самоврядування, у комунальному навчальному закладі «Рівненський обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій» упродовж 2014 – 2017 років підвищили свою кваліфікацію посадові особи органів місцевого самоврядування, виконавчого апарату районної ради, а саме:

-         головні бухгалтери за програмою тематичного короткострокового семінару «Децентралізація фінансової системи, зміцнення матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування»;

-          спеціалісти – землевпорядники за програмою короткострокового семінару «Правове регулювання земельних відносин в сучасних умовах»;

-          секретарі сільських та селищних рад за програмою  короткострокового семінару «Основні напрями діяльності органів місцевого самоврядування в сучасних умовах»;

-         сільські, селищні голови за програмою короткострокового семінару «Децентралізація влади та місцевого самоврядування в Україні»;

-         посадові особи виконавчого апарату районної ради за програмами короткострокових тематичних семінарів щодо процесів децентралізації, конституційних засад місцевого самоврядування – правова основа організації місцевої влади.

   На підставі рішення районної ради від 27 липня 2011 року № 234  та рішення Правління Української Асоціації районних та обласних рад,  Рівненська районна рада є членом Всеукраїнської Асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад».

   З метою якісного впровадження децентралізації та реформ місцевого самоврядування, Українською Асоціацією обласних та районних рад, в рамках проектної діяльності ресурсного центру, за підтримки програми розвитку ООН, у місті Львові у 2016 році проведено тренінги для представників органів місцевого самоврядування з метою підвищення кваліфікації  та загальної обізнаності, у зв’язку із змінами у законодавстві. Темою тренінгів були питання управління спільним майном територіальних громад, залучення коштів для реалізації місцевих та регіональних програм, взаємодія з громадськістю та висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування.

 Крім того, у 2016 році в смт Затока Білгород-Дністровського району  Одеської області, пройшла  щорічна нарада-семінар з актуальних питань щодо забезпечення ефективної діяльності районних та обласних рад. Участь у нараді – семінарі прийняв голова районної ради.

У 2017 році відбулась чергова щорічна всеукраїнська нарада-семінар для представників органів місцевого самоврядування районного та обласного рівня. Учасники мали змогу обговорити низку важливих тем, зокрема про освіту, медицину, бюджети та податки у контексті реформ, а також  відбулося засідання З’їзду Української Асоціації обласних та районних рад.

З метою участі депутатського корпусу, посадових осіб місцевого самоврядування у вивченні, аналізі та впровадженні світового і вітчизняного досвіду роботи органів місцевого самоврядування в районі неодноразово, упродовж 2016 та 2017 років проводились семінари-навчання з керівниками органів місцевого самоврядування, структурними підрозділами райдержадміністрації, депутатами районної ради та місцевих рад. Теми семінарів-навчань стосувались електронного декларування, як складової попередження корупційних проявів у діяльності державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, етики державного службовця та посадової особи місцевого самоврядування, проблем, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про доступ до публічної інформації» тощо.

 У 2017 році депутати районної ради та представники органів місцевого самоврядування Рівненського району взяли участь у Форумі об’єднаних територіальних громад Рівненщини, який проходив у Національному університеті водного  господарства та природокористування. Темою форуму були питання стану розвитку об’єднаних територіальних громад Рівненщини; реформування місцевого самоврядування в Польщі, досвід для України; фінансова спроможність ОТГ; економічні аспекти децентралізації в Україні тощо.

Заходами  програми передбачалося співфінансування органів місцевого самоврядування району – переможців конкурсів, учасників спільних проектів (програм) державних, міжнародних, громадських організацій, спрямованих на розвиток місцевого самоврядування. З метою виконання заходів Програми, до Державного Фонду регіонального розвитку було подано наступні проекти:

За 2016 рік:

1.1. Дитячий садок на 150 місць по вул. Центральній в смт Оржів Рівненського району Рівненської області - будівництво. Проект  затверджено актом Кабінету Міністрів України. Заявник Оржівська селищна рада. Обсяг фінансування 8914,315 тис. грн.;

1.2. Реконструкція  клубу-їдальні на вул. Рівненська, 112 в с. Городище Рівненського району під дитячий садок на 30 місць. Проект оцінений. Замовник Городищенська сільська рада. Обсяг фінансування 7613,824 тис.грн.;

1.3. Реконструкція існуючого приміщення твердопаливної котельні Малошпаківської НВК «Школа-сад» в с. Малий Шпаків по вул. Шкільна, 20а Рівненського району Рівненської області. Замовник Рівненська районна рада. Проект оцінений. Обсяг фінансування 1906,599 тис.грн..

 

За 2017 рік:

1.1. Реконструкція благоустрою під облаштування місця відпочинку туристів по вул. Космонавтів в смт Клевань Рівненського району («Тунель кохання»). Замовник Клеванська селищна рада. Проект реалізовано. Обсяг фінансування 700,887 тис. грн.;

1.2. Будівництво дошкільного навчального закладу на вул. Шкільній, в с.Обарів Рівненського району Рівненської області (коригування). Замовник Рівненська районна рада. Проект реалізовано. Обсяг фінансування 9743,252 тис. грн.;

1.3. Реконструкція  клубу-їдальні на вул. Рівненська, 112 в с. Городище Рівненського району під дитячий садок загального типу на 30 місць. Проект оцінений. Замовник Городищенська сільська рада. Обсяг фінансування 7491,113 тис.грн.;

1.4. Дитячий садок на 150 місць по вул. Центральній в смт Оржів Рівненського району Рівненської області - будівництво. Проект  оцінений. Заявник Оржівська селищна рада. Обсяг фінансування 12441,573 тис.грн.;

1.5. Реконструкція загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів по вул. Центральній, 102 в с. Корнин Рівненського району. Проект  оцінений. Заявник Рівненська районна рада. Обсяг фінансування 56485052 тис.грн..

 У 2017 році виконано проект «Капітальний ремонт системи теплопостачання з встановленням автоматизованого вузла обліку та регулювання теплової енергії будівлі районного будинку культури на площі Плютинського Володимира, 2а/1 в с. Зоря Рівненського району Рівненської області», що пройшов конкурсний відбір енергоефективних проектів, фінансування будівництва якого здійснювалось згідно з Обласною програмою енергоефективності на 2017 рік. На реалізацію зазначеного проекту витрачено 176,7 тис.грн, в т.ч. з обласного бюджету 106,0 тис.грн, з районного бюджету 70,7 тис. грн.

Розвиток політичних процесів в Україні на сучасному етапі характеризується децентралізацією влади, перерозподілом повноважень і ресурсів від центральної влади до місцевої, про що свідчать процеси об’єднання громад. Одночасно  на місцях відбувається перерозподіл повноважень та ресурсів між органами державної виконавчої  влади та органами місцевого самоврядування. Це ставить органи місцевого самоврядування у нові умови існування, вимагає від них здійснення нових функцій, виконання принципово нових завдань, що у свою чергу вимагає своєчасного інформаційного забезпечення депутатського корпусу всіх рівнів, удосконалення кваліфікації посадових осіб органів місцевого самоврядування.

 

 

Начальник юридичного                                                                Н.Скробот

відділу